Tuesday, June 28, 2011

tips on saving





perhatikan gambar tersebut. adakah ia benar atau palsu semata-mata. takpayah la sibuk tengok budak kecik tu punggah-punggah barang. tengok je 'woman' tu. gila bernafsu perempuan tersebut. semua dia nak kan.

aku perempuan. ade reader aku yang perempuan. ade jugak folower aku yang perempuan. semua tahu kan nafsu perempuan ada 9. ramai jugak yang fikir nafsu 9 tu menjurus ke arah 18sx. NO NO NO MANNNN..inilah salah satu nya. nafsu bershoping tahap tak hingat dunia.

pantang ada duit sikit, mulalah gatal kan nak beli barang itu ini.ishh gatal sangatttt. cubalah kawal nafsu tu skit. nanti bile dah beli, mesti rasa menyesal sebab dah bazir duit.

so, ni ada few tips on macamane nak kawal nafsu membuang duit tu.

1- sila bawa teman untuk keluar macam adik laki or suami or abang sendiri. aku rasa better tergolong dalam kaum lelaki saje sebab kalau bawak perempuan jugak, pastu perangai 2x5 pun tak guna jugak kan. kalau bawak kawan perempuan, bawak orang yang saving gila babun dan kedekut. gerenti korang takkan beli apa-apa time keluar nanti.

 2- jangan ah bawak duit melebih-lebih sampai ratus-ratus.konfem2 kau pakai duit tu nanti. try bawak around fifty macam tu. cukupp untuk makan, tiket, dan blablabla. so, ini bermakna nafsu membeli kau akan berkurang sebab takde duit. ish mesti sedih kan bila jumpa barang yang cantik, pastu takde duit nak beli.


3-ajak parents kau untuk bershoping lah. bila dorang suruh bayar jugak, cakap ah purse tetinggal dekat rumah. pastu buat muka kesian. mesti parent korang belanja punya. u see, thats a bright point on how to saving.

itu jelah kot. ni just tips untuk perempuan yang mata bernafsu dan mata keranjang tapi nak saving duit.

5 pewaris bangsa mengkomen:

atEyn mIer@ said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

ok..tq peneraju bangsa..aku akn praktikkan..hahahahahaa

zayed said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

style peyuz

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@atEyn mIer@ haha delap.kalau berjaya tips aku, inform ah. saje je buat tips ni.sebab aku tenga pokai. n nak ingatkan diri sendiri

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@zayed style? sejak kantoi nadal ritu, aku makin style

.iN. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

hye. i just came to say hello n singgah blog anda sekejap. wee~ cute lah blog anda. :)