Monday, December 20, 2010

tips2 cemerlang di matrikulasi


HA HA HA
BUSUK GILA TAJUK!!!
(ni semua berdasarkan aku punya cara.lain orang lain cara tau)
apehal cara aku cakap macam aku ni dapat 4 flat je (-___-)


1)study lah last minute
-kalau macam aku,memang tak boleh la nak study awal2 sebab konpem nanti lupa balik.sebab tu lah kena blaja last2 minute.sure apa yang kita belajar tu still fresh kat dalam hotak.macam prekse fizik itu hari,aku hafal formula time ontheway pegi dewan prekse.walaupun agak kelam kabut,tapi aku pasti otak aku tgah berjalan dengan agak ligat masa tu.so formula tu memang senang je meresap dalam otak.


2)tak payah baca buku
-apa kau ingat kalau tak baca buku kau bole jadi pandai ke?tolonggg sikit! senang cakap kite sebenarnya tak payah la bazir2 nak beli buku rujukan tu sume.kalau nak beli jugak,belilah buku yang tulisan dye sikit2 je.bukan ape,aku tak boleh la nak baca buku yang banyak huruf2 sebab cepat ngantuk.kalau macam matrik,lecture note tu sume dah provided lah.so tinggal baca note tu jelah.kalau kau rasa kau rajin,pegilah baca buku rujukan.aku tak rajin..pinjam je buku member atau roomate,haha sumpah jimat duit elaun.


3)buat tutor bila rajin
-haha jahat punya suggestion.tak semua orang boleh pakai cara ni.iyelah,bile kite malas nak buat tutor,mestilah kite tak semangat.bile kite tak semangat,kite tension nak blaja.bile kite tension nak blaja,susah nak masuk dalam kepala hotak apa yang kita blaja tuh.so,pendek crite tak payah la buat tutor tu.kalau dalam timetable esok ada tutorial,pinjamlah tutor roomate.hihi;)


tapi janganlah malas sangat doh!kalau kite malas,sampai bile keturunan kita nak berjaya.nanti anak cucu cicit piut piat sume pemalas nak mampos.so,macamane nak jadi rajin??


  • tampal lah gamba mak ayah kita besar2 kat depan meja study.pastu soh ar ak ayah kita tlis kata2 semangat sikit.tacing tak?tacing tak?
  • suruh mak ayah atau pakwe makwe anda call anda sebelum start blaja.tapi janganlah lama sangat.2,3 minit cukuplah
  • tulis besa2 kat tepi katil AKU MAHU 4 FLAT!!setiap kali sebelum anda tidur,mesti benda tu mengingatkan anda apa purpose anda untuk blaja bersungguh
  • tulis kenapa anda kena 4 flat.kalau macam aku,sebab aku nak jadi ibu yang pandai dan terbaik.HA HA HA HA HA
4)biar muka tak pandai,tapi sebnarnya kita pandai
-sebab bila orang tak tau yang kita ni pandai,orang tak celen2 kita tau.orang tak pandang kita pun.so takdelah pressure sangat.HA HA HA.kalau macam aku,aku salu buat muke toya2 bodoh2 time kelas.tidur lah,sembang lah,kihkih.mesti budak lain ingat aku ni macam sampah aje

itu jelah kot.anda try lah.tapi kalau result anda makin teruk,jangan marah aku ye!

first choice for UPU:kejuruteraan petrolem,UTM
yeah!saya suka duit!

8 pewaris bangsa mengkomen:

syeqa[lah!] said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

nk kne ikot tips2 ni nmpk nye:)

shikin said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

peyy, yg tips ke 3 tu agak terasa la gak...hahahha...
tp sori la weyh, tips pertama ko ak x bley nk ikut..stdy otw ke dewan exam..he3
yg last skali ak suke... i like...

aiman rashidd said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

hahahaa ngade lah peyuzzz :D

zayed said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

xial peyuz, aku practice skill ko macam xial je result exam aku... ko sunggu peneraju bangsa yg menipu...

fairuz.fairuz said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

ohoooo

syeqa:kalau rase aku pnye tips mcm buduh2,btter jgn ikut dohh

syikin:ala syikin.kau ngaku jelaa kau nk ikut sume tips aku hoho

man:kau lagi ngade okee

zaid:hahaha
kau tu hebat sgt zaid.sbb tu takleh ikut tips ni

siang said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

pyuz, ni ajaran sesat ke? hehehe

fairuz.fairuz said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

aiyaaa siang.u pakai cara u la..siang ,u dah brubah. sem 2 ni u rajin laa

Anonymous said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

walamak kak.. petroleum engineering.. berduit tu.. saya aim petroleum geologist.. lg best.. ;).. saya dapat PST KMS 2014/2015.. modul apa yg paling fit ngn geologi?