Monday, June 13, 2011

mari belajar bahasa asing

ape ke bebal kepala hotak aku nak update time ni. nampak tak jam dah pukul 2. esok kerja kan... bangun lambat, pastu kena marah dengan supervisor cikeding macam cicak kobeng tu padan muka kauuu kan. ahahah


hari ni aku just nak cakap yang aku dah reti sikit2 bercakap dalam bahasa myanmar dan nepal serta hindustan. hebat kan?? everytime aku minum petang, aku akan belajar cakap myanmar dengan diorang. serius susah doh nak sebut. ade qalqalah la bagai, sengau2 sikit. cramp lidah aku nak menyebutnya.


dan buat masa sekarang, aku dah berjaya tahu cakap dialog biasa macam 'dah makan ke belum', 'awak handsome' , dan banyak lagi....sebut nombor pon tahu. small da pieces la. cuma nombor ribu2 je belum blaja. ala, takpayah la belajar ribu. bukan ada stok ribu2 pon dalam kedai tu. dan yang paling aku tak tahan, sebutan nombor 7 dalam bahasa myanmar sangat kelakar. lucah sebenarnya, tapi aku klasifikasikan sebagaai kelakar. tapi orang myanmar tu kata, sebut 'ko' je. kalau sebut full, nnti aku yang geli. haha tahupon malu



kenapa aku nak belajar bahasa2 ni?senang je jawapannya. supaya aku susah nak ditipu. kat negara kita ni kan ramai orang luar. sana sini orang myanmar, pakistan, blablabla. pastu dorang ni jenis cakap bahasa ibunda la bila bertemu dan bertegur sapa. aku ni pulak jenis yang pantang bila kita dengar orang tu cakap, tapi kita tak paham dia cakap ape. serius pantang. supervisor ngan manager aku sedap2 ngutok aku depan2 pakai bahasa cina. mentang2 aku tak paham. nasib baik ada tukang balaci.


dan sekarang kira aku balas dendam la. aku pakat kutuk cina2 tu pakai bahasa myanmar. kelakar gila bila cina2 tu terkulat2 nak tahu aku speaking apa dengan orang myanmar tadi. wek2 padan mukaaa.hahaha.


tulah. buat jahat mestilah dibalas dengan jahat. takde masa aku nak buat baik dengan kau orang.

pastu aku mula rasa menyesal sebab selalu ponteng kelas jepun dulu. kalau datang kelas pon sekadar nak penuhkan kehadiran. kalau aku rajin datang kelas, pastu belajar ikhlas, mesti aku dah terer gilaa macam paol kan. emm. cakap jepun berhabuk.woo terbaekk

wahh sedapnya pegang pipi.hehe

6 pewaris bangsa mengkomen:

ciksyeqa said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

ajar aku jgk..kot2 jodoh dgn org luar..keh3

Nurfarihanim said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

haha. senang tak cakap nepal? ;D

Eeqa said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

haha seronok :)

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@ciksyeqaala syeqa.orang macam kau mane maen ngan nepal2 ni semua. kau maen UK aje kan.hahah

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@Nurfarihanim sikit2 bolehlah. senang tu tak tahulah. macam cakap india je

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@Eeqabole tahan ar seronoknye. 7e takde nepal ke moi?