Thursday, May 19, 2011

belajar vs kerja

semalam result final untuk matrik aku keluar. HAHHA langit tak selalu cerah bak kata orang. aku 4flat? memang harapan dalam mimipi lah. aku rajin tak? haah rajin. rajin berangan. aku belajar tak? haah belajar. belajar 5 minit,tidur sepuluh minit. aku buat kerja tutor tak? haah buat tapi tengok orang punye.


arghh monyet bajet hepi ni buat aku tensyen. em,hasilnye, memang tak tercapai langsung ah 4flat tu. nak sentuh sikit pakai fingertip pon tak sampai. haaa.inilah balasan untuk budak yang suka study last minute. orang study week, aku sleep week.


walauapepon, alhamdulillah sangat-sangat sebab Allah sayang kat aku lagi. result aku cukupp makan la kot untuk apply scholar atau petroleum UTM atau petroleum UTP. kalau tak dapat aply jugak ape aku nak buat?


entah aku pun tak tahu. kat tempat kerja aku sekarang ni aku berkawan dengan beberapa orang myanmar , nepal , hindustan. eh, melayu pun ada tau. kamceng ah aku ngan mereka ni. aku bagitahulah yang aku kerja situ tak lama. bulan sembilan nanti kena berhenti sebab nak kena masuk universiti kan. 


bila aku cakap aku nak berhenti sebab nak sambung belajar, semua buat muka pelik. semua muka geli sebab aku nak continue belajar. mula lah diorang menghasut aku untuk berhenti belajar. dorang cakap belajar tak dapat duit lah, tensyen lah, hidup takde life lah. adoi diorang ni cakap ikut sedap mulut je. diorang tanye antara belajar ngan keje mane lagi best? aku pon tak tahu nak cakap ape sebab dua-dua tak best.


kerja penat belajar pon penat.

 kerja dapat duit, belajar pon dapat duit (elaun mak bapak). 


belajar pening, kerja pon pening (jadi cashier dan kira stok).

belajar takleh pakai handset, kerja pon takleh pakai hndset. belajar dari pagi sampai malam, kerja pon pagi sampai malam. wooo sakit pinggang doh kerja aku. rasa macam nenek dah.


pendek kata, kawan kerja aku sume tak kasi aku berhenti kerja lah. semua dah pakat nak ikat aku dalam stor. siot je budak-budak myanmar ni.


haha memang aku saje buang mase aku pergi belajar separuh nyawa kat matrik semata-mata nak dapat gaji 6 7 ratus je.  memang aku suka buang duit rakyat malaysia ( elaun matrik) semata mata nak jadi cashier tak bertauliah.  kan3? kalau macamtu, baik aku terus kerja sejak PMR dulu. atau senang cerita, takpayah ar masuk sekolah langsung. kerja jelah terus sampai kiok.


aku ada impian gak la weh. mana cukup gaji 7 ratus kalau nak penuhi impian2 aku tu. nanti time aku delivery baby,  kena la kat hospital swasta. barulah selesa. kalau kat hosp biasa nanti kaki aku bintat2 ( mak aku cakap). mcmne nak hantar mak bapak aku melancong kalau gaji setakat 7 8 ratus je kan. nanti anak-anak aku nak minum susu formula. takkan knak kasi susu f&n je kot. nanti anak-anak aku nak pakai pampers yang macam seluar pendek jenama huggies tu. apa barang pakai yang lekat-lekat tu lagi kan.


akhir kata, aku takde kesimpulan. yang penting, aku serius nak sambung belajar. aku tak rela kerja separuh mati tapi dapat gaji ciput je.


  















13 pewaris bangsa mengkomen:

aiman rashidd said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

take care :)

izham27 said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

theres always a second chance peyuzz...gud luck in wateve u do.huhu

nemesis3891 said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

hahaha. aku suka part susu F&N tuh. kelaka siot.

zayed said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

peyuz, penah tak kelaka ke??

yaya said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

guddo luckooo dpt utp :)

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@aiman rashidd take care kenapa man? aku bukan nak pergi makan angin ponnn.hhahaha

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@izham27 wuhuhuhuhu tacing giler doh emon kasi kata2 semangat kat aku. insyaallah lepas ni aku akan buat yang terbaik.

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@nemesis3891 sebenarnya aku nak cakap susu ibu. takde idea so aku letak ar f&n .same je kannnn

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@zayed hahaha zaid, aku tak kelakar lah. aku kan gilerr. kan3?

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@yayaaiyoyo yaya. macam susahhh je nak dapat gi utp. ayah aku dah janji kalau aku dapat utp, dpt ah sebijik kete.second hand pon jadik la. haha. utp dekat kan dengan umah

aiman rashidd said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

aku risaukan keselamatan kau lah :)

kan kerja kuat .... baby dalam tu .. HAHAHHAHAHAH :D main je ;p

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@aiman rashidd ahahah pedas gile ade baby dalam perut.aku tak gemuk ahh!!!!

atEyn mIer@ said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

aku suke entri ni....blajar je pey...lpas master pon kre ok laa....blajar taw...=)