Wednesday, April 27, 2011

coretan seorang ibu. terima kasih farradeeba

hari ini hari khamis. dan aku terpaksa bangun awal hari ni kalau tak nak orang bising-bising. aku dah penat ar kena bebel. dan tetiba aku teringat farradeeba penah tag aku kat satu entri pasal 5. dah alang-alang banyak masa terluang ni, baik aku pakai kan. HAHA. 


entri ini ditujukan khas kepada anak-anak mama yang bakal baca entri ni satu hari nanti,sila fokus ye. korang kena tahu mama korg suka apa :D


lagi satu,apasal soalan dalam english. kalau kena jawab dalam english, memang bertabur ah jawapan mama. sori ye my lovely children.



5 brand that you like the most

mama tak penah suka brand-brand perempuan macam Bonia ke, Sembonia ke, LV ke, maybe sebab time ni mama masih budak-budak hingusan yang tak reti berBRANDED macam orang lain. kalau pegi kelas pun, mama prefer pakai recycle bag yang free-free tu sebab simple. 

*Sony Ericsson 
setakat ni mama punye henfon baru 2 bijik. dan dua-dua sedang mengalami kerosakan.eh,lagi satu tu memang dah hancus abis.yang sekarang dah bergaris-garis dah skrin dia. kalau sape2 ada sent mesej yang panjang, memang tak dapat baca lah.apetah lagi kalau papa korang hantar gambar. muka papa akan automatik jadi biawak sebab tak jelas langsung.
*Nike
mama suka kasut-kasut dia. SEMAT. even kasut perempuan dia kurang variety sebab sume memang nak kaler pink, mama still suka gak. dan majoriti jersi yang mama ada sekarang dari nike lah.
*TL
mama terpaksa sebut brand ni sebab banyak barang mama dari sini. tengok, betapa tak brandednya mama kan :(
*SR Pub
haha.mesti tertanya-tanya apemenda brand ni. ni bukan brand, ni syarikat yang keluarkan novel. Siti Rosmizah punya. walau pun cerita dia lebih kurang je stiap novel tu, tapi air mata mama tetap meleleh-leleh . try ye korang beli sebuah.konfem nangis. 


5 countries that you want to go
*Tanah Haram
 sebagai umat Islam, memang mama prefer nak pergi sini dulu lah. macam tak best je kalau dah pergi melancong serata dunia, tapi tak mampu pergi mekah kan.
*England
atau lebih spesifik lagi,Old Trafford. asyik tengok game kat tv je, bosan lah. mama teringin gak nak jerit huha huha bila MANU score. pastu bila mama dapat pergi betul nanti, mama akan pastikan muka mama masuk LIVE dalam TV, biar orang Malaysia nampak mama. tak kesah lah masa tu mama terkena bola ke, tenga jerit-jerit ke, HAHA. nanti boleh la Shebby ulas mama. nanti anak-anak mama bole bangga kat kawan lain sebab mama korang masuk tv live dari Old Trafford.
*negara yang ada Disneyland
bukan untuk mama,ni untuk anak-anak mama. terharu tak?
*Jepun
sebab mama nak carik lelaki handsome kat sana. bukan untuk mama menggatal, tapi sebab selama ni mama tengok cerita jepun, tak penah jumpe yang handsome-handsome macam lelaki Korea. seriously. maybe lelaki-lelaki handsome Jepun semua pandai-pandai, semua pakat jadi engineer kat Toyota ke, Samsung ke. apa barang jadi pelakon. dan sebab Shima sensei dulu selalu cerita Jepun ni sangat cantik, sangat bersih, dan bermacam-macam sangat lagi la. 
*Afrika
sebab mama nak bela harimau dan cheetah. bole amek secara free kat sana nanti. rimau ni gunanya nak ajar korang macamana berdepan dengan musuh. cheetah untuk ajar korang jadi atlet. biar boleh lari dengan pantas.

5 countries that you do not want to go

haha soalan tak boleh blah. boleh menimbulkan isu sensitif ni. lagi-lagi si I*don tu. 

5 items that you like the most

*shawl

mama suka je, bukan bermakna maa suka pakai benda alah ni
*baju perempuan yang cantik-cantik.
mama suka kumpul baju baru tanpa memakainya sebab mama suka simpan buat perhiasan dalam almari je.
*handphone android
dalam cite korea, majoriti pakai android. semat gila. tapi dalam cite Malaysia, sume pakat pakai Blackberry,perasan tak? hha. rajin betul Blackberry sponsor kan :)
*bear
segan ah sebenarnya nak gitau. tapi seriously dah banyak bear yang sedang mama bela ni.
*kek




5 people that you love the most
*parent mama
memang. memang mama sangat sayang kat parent mama. dan perkara yang mama paling sensitif dalam hidup ni adalah bila orang cakap pasal mak ayah. automatik mata mama akan berair
*adik beradik mama
kalau diorang takde,mama takde tempat nak membebel 
*sume kawan-kawan mama
terutamanya kawan-kawan sekolah menengah. kenangan gila sebab 5 tahun duduk sama-sama, makan sama-sama, nangis sama-sama. kalau teringat balik, mesti macam sayu je. dan tak lupa kawan-kawan matrik mama. semua sekepala.
*papa korang
malas nak describe lebih-lebih
*last, anak-anak mama. kesian korang kan. sori, mama memang kejam




5 people that you hate the mosttakde sapa. tapi kalau ada orang carik pasal memang mama akan benci orang tu.




5 color that you like the most
colour-colour lembut

*purple lembut
*pink lembut
*hijau lembut
*putih lembut
*hitam
sebab benda-benda macam nilah yang akan menjadikan mama nampak lembut




5 color that you dislike the most?
*hijau taik

*merah bling-bling (sumpah geli)
*hot pink yang dipakai oleh mamat Indon
*colour striking.
*colourless



5 things that you dream the most (InsyaALLAH)

*mama nak orang cakap "wah kurus lah peyuz sekarang do" 

*habiskan degree dan dapat anugerah dekan setiap semester. mahsyukkkkk kan
*mama nak jadi antara wanita terkaya kat malaysia. kalau dah kaya, mesti la mama ada rumah besar, kereta besar kann. tu pun kalau mama rajin nak buat bisnes sebab bagi mama bisnes lah benda yang akan membuatkan seseorang tu kaya.
*nak bawak parent mama jalan-jalan satu dunia.
*mama bahagia dan berjaya dalam hidup.



5 of your positive character.

*mama tak suka marah orang.

*mama selalu cakap lembut-lembut dengan orang yang baru mama kenal
*mama suka buat orang gelak.
*mama manja dengan orang tertentu je. weh, manja tu positive character kan?
*last, mama ni rajin



5 of your negative character
*mama suka kritik orang.

*mama suka pendam apa yang aku rasa. kalau marah, mama pun pendam je.
*mama malas berfikir
*mama suka pandang ringan kat sesuatu perkara.
*mama sangat boros.



5 moments that you miss the most
* makan maggie dalam gelap dengan auntie paen,auntie aja ngan auntie syeqa. sampai auntie paen bole tergelincir dekat depan koridor sebab ustazah H terbang dan sebab air maggie auntie  syeqa yang bersepah.

* tidur ramai-ramai atas katil mama ngan auntie paen bersama budak-budak rumah kuning yang lain sebab ustazah H ronda malam-malam.
*masuk pertandingan tak kisahlah sketsa ke, pesta sukan ke dengan budak-budak rumah kuning.
*duduk dalam bilik LK dengan budak-budak DS sambil tengok movie atau sambil pasang lagu-lagu korea atau sambil kacau-kacau uncle atong dan auntie mimah.
*hari-hari mama bersama dengan wannababes masa SPM. masa kitorang semua nak sorok handset, masa kitorang lepak tepi dorm sambil makan maggie, masa kitorang gayut-gayut kat ampaian, masa kitorang makan nasik yang kita tempah kat ibu. mama taip ni sambil menahan rasa rindu yang makin membuak-buak.
u see, semua 5 perkara tu mama isi dengan budak sepintar.


p/s: aku amik logo dari google. terima kasih 




5 moments that you do not want to remember at all?
*masa mama clash 
*masa mama terjatuh dalam parit time darjah 4. alhamdulillah, mama hidup lagi.
*masa ambik slip pmr ngan spm sebab adela......
*masa kakak mama kena langgar depan mata mama. nasib baik mama tak tahu apa-apa masa tu
*masa mama kena marah dengan 4 budak lain time form 2 sebab dituduh terkinja-kinja dalam kelas sampai sampai lambat pergi lab. sangat mnyakitkan lah waktu tu




5 positive characters of your best buddy 
*caring 

*satu kepala (ape yang positivenya?)
*tak keras kepala
*tak gedik
*sempurna serba-serbi



5 things that you happy to do the most
*main game tanpa henti

*melepak dengan kawan-kawan
*prank orang masa beday
*masak benda yang mama suka makan
*tidur





Favorite quote
takde. tapi mama ada 3 prinsip hidup mama sendiri. korang tahu kann..




Favourite actor
shaheizy sam. stat masa dia berlakon time remaja kat tv2 dulu. mama cam suka gila kat dye mase tu.




Favorite actress
takde sebab korang lah akter terhebat di mata mama.HAHA



Favorite things that you do when you are alone
tidur. tidur adalah satu nikmat yang tak boleh diungkapkan dengan kata-kata.




Favorite sport

*ping pong. mama dah pro dah weh!

*bola sepak
*wwe
*baling selipar ngan girlfriends mama



Favorite comedies
*sepah silalalitamplom

*raja lawak
*maharaja lawak
*sume rancangan lawak kat astro warna



Tag this to 5 person
*umi mama

*nenek mama
*adik mama
*kucing mama
*bakal papa korang


mama ambil masa 2 jam sebab buat benda ni tau. so, sila hafal benda-benda yang mama taip kat atas. nanti mama nak tanye.

12 pewaris bangsa mengkomen:

Army_rule said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

wakakakaka....

ciksyeqa said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

kalau aku nak nangis bace bleh x peyuzz?

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@Army_rule haha apesal cha.tau ar comel

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@ciksyeqa nangis sebab air megi kau ke syeqa?

Myra Anne said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

hahaha..jawapan x leh blah. kelaka gile..

faradeeba said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

hahahahahahahahahahahahaha I LIKE!!!

yaya said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

mak aku bace skali pey..kami gelak same2 :)

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@Myra Anne eh bole je blah.neway,thanks komenn

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@faradeeba woi adib supah penat buat benda ni.kena ikir kott,haha

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@yayalaaa apesal mak kau baca sekali.abis ar maluuuuuu woo

.m.u.h.a.m.a.d.n.a.j.m.u.d.d.i.n. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

''EH,BUDAK2...MAMA KORANG DAH KURUS LAHH....'' HAHAHAA

p.e.y.u.z. said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

@.m.u.h.a.m.a.d.n.a.j.m.u.d.d.i.n. thank you papa