Thursday, February 17, 2011

hape kau ingat belaja kat matrik ni senang ke?? cakap senang ar

haha aku agak putus fius di sini. dengar cite pagi semalam kuar dah result UPS.
kau apa citer bhai? entah. tak ada cerita. malas nak tengok sebab lambat laun aku tahu jugak. bila dengar2 result orang, macam rase rasenye tahu je berapa aku dapat. nanti bile dah tahu aku kasi tahu eh.

tak semua orang pandai dan tak semua orang bodoh tak pandai. kepandaian sesorang itu bukan dinilai berdasarkan akal pintar kau. bukan berdasarkan secepat mana kau mendigest ilmu2 untuk absorb dalam otak kau. bukan sehebat kau menjawab tutor dalam kelas. tapi berdasarkan peperiksaan besar. yes, peperiksaan besar.

itulah fenomena sekarang. walau sepower mana kau dalam kelas, tapi time periksa kau tertido lalu dapat result FAIL, maka orang akan cakap kau  tak pandai .orang menilai berdasarkan result periksa, bukan berdasarkan kepoweran kau sebenarnya.

lain pulak kalau macam ni.kau tidor dalam kelas,tapi time periksa, kau celik dan result kau dapat 4flat, so automatik orang akan menganggap kau genius tahap gaban.biasalah,orang kan menilai pakai result periksa.

so kesimpulannya,apa apa pun result periksa kau penting. sebagai contoh la kan, time kau isi borang scholarship atau isi borang UPU, ada ke dia tanya kau siapkan kerja tutor tak? ada dia tanya kau penah skip perhimpunan pelajar tak? ada dia tanya kau tido pukol brape sebab study? takde kann...



ingat ah. kita kena belajar sebab periksa, bukan sebab nak pandai

entry diatas aku buat khas untuk mengutuk diri aku sendiri yang belajar sebab periksa dan result periksa.

6 pewaris bangsa mengkomen:

Eeqa said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

sape suh peyuz belajar sebab pekse nh ?
xmau xmau macam uh peyuz..huhu

zayed said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

hahaha..peyuz ko xyah blaja pon xpe..ko kan segempak akram

peyuz said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

ala moi.kalau bukan sebab pekse,susah la nak paksa diri untuk belajar...

zaid.kalau aku gempak,apasal result aku banyak B.takde A??haa jawab2

zayed said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

dah ko bagi A ko dekat akram...

fariha said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

aku belajar sebab mak ayah

peyuz said... Best Blogger Tips[Balas balik]Best Blogger Templates

haha zaid.lawak ahh

anem,sume org belaja sebab mak ayah kot.kalau tak,dah lame student2 berenti do